Филип Морис България инвестира в знания и умения

Компанията навършва 15 години в България и осигурява стаж на 15 студенти

Това лято във Филип Морис България 15 завършващи студенти ще придобият професионален опит чрез 3-месечен платен стаж. Мултинационалната компания, която преминава през мащабна трансформация в изпълнение на визията си за изграждане на бъдеще без дим, тази година навършва 15 години в България. Местният офис на компанията ще го отбележи, давайки шанс на 15 млади българи за старт в кариерата след една предизвикателна година.

Компанията вече има опит с предишни стажантски програми, благодарение на които студенти не само са започнали кариерния си път там, но и са продължили вече като пълноценна част от екипа.

Анна Габровска, ръководител на отдел „Култура и човешки капитал“ във Филип Морис България:

Търсим млади хора, които са гъвкави, готови да учат и да работят в екип

- С какво стажантската програма е по-различна от тези, които компанията е организирала досега? Пандемията има ли нещо общо с начина, по който ще изглежда програмата?

- Програмата ни е част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл в цяла Европа с цел да подкрепим младите, които в периода на кризата имат затруднения с намирането на първа работа. Тя следва правилата на всички стажантски програми при нас по отношение на подбор на определени профили, он-бординг, менторинг и обучителна част за стажантите. Вярваме дълбоко в позитивите, които можем да донесем за младите и за обществото.

- Какво ще научат стажантите и какво очаквате те да донесат на компанията?

- За нас е изключително важно да направим така, че тези хора да имат разбиране как работи международният бизнес. А ако все още не са се ориентирали в каква област искат да се развиват професионално, да им дадем насоки, опит и перспектива. Надявам се те да ни помогнат с енергията, любопитството и амбицията си за постигането на нашата глобална мисия.

Очакванията ни са да намерим млади хора с определена нагласа. Вярваме, че за да може един човек да работи в бизнес, който преминава през мащабна позитивна трансформация, той или тя също трябва да са гъвкави, готови да учат, бързи и с желание да работят в екип.

- Как компанията се грижи за служителите и за стажантите си?

- Тук най-важното е, че даваме възможности хората да учат постоянно, да сменят ролите, функциите или бизнес областите, в които работят. Имаме колеги, които са преминали през различни мениджърски роли и екипи – от финанси до проектен мениджмънт, през ръководството на корпоративните комуникации и търговския отдел. Това е възможност да се натрупат опит и знания в разнообразни сфери.

Заедно с това се грижим за хората си с различни обучителни програми - както свързани с нашия бизнес, така и с изграждането на лидерски умения, коучинг, управление на екипи. Имаме програма за благосъстояние (Wellbeing), с която подкрепяме колегите си чрез спортни програми, програми за ментално здраве и психологическа подкрепа.

- Има ли практика наетите стажанти да остават на работа при вас след подобни програми?

- Да, разбира се. И това е най-ценното. Компанията е доказала с примери, че хора, които започват от университета, могат да стигнат до позиции като регионални ръководители например. Ние инвестираме в развитието на компетентности и умения, така че професионалната кариера на служителите ни да може да се развива в предпочитаната за тях посока.

Марияна Арсова, експерт дигитално съдържание:

Вярвам, че това, което правим, ще допринесе за по-добро общество

- Стартирали сте кариерата си като стажант в компанията. Какви са спомените ви за този период? Какво ви направи най-силно впечатление?

- Помня, че всички колеги около мен много ми помагаха в процеса на адаптация и ме насочваха със съвети как най-ефективно да се справям със задачите си.

- Получихте ли подкрепата и менторството, на които се надявахте?

- Определено, и не само от прекия ми ментор, а и от останалите колеги, които ми помагаха. Изключително много оценявам напътствиятя, особено в моменти, в които ми е по-трудно да видя дадена ситуация отстрани и имам нужда от друга гледна точка.

- Кои от първите уроци, които усвоихте, прилагате и до ден днешен?

- Бих искала да кажа - всички. Рядко мога да определя кога какво точко съм научила, но за мен всеки урок, всяко умение, което съм израдила или надградила, става част от моето „куфарче с инструменти“. Старая се да се възползвам максимално от всички налични инструменти както в работата, така и в останалите аспекти от живота.

- Какъв съвет бихте дали на един млад човек, на когото тепърва му предстои да измине този път?

- Каквото и да прави, където и да го отведе пътя, да се възползва от всяка възможност, която получи и да „попива като гъба“ – всичко, което се случва около него, всеки разговор, всеки съвет, всеки урок.

- Коя според вас е най-силната страна на Филип Морис България като работодател? С какво компанията е по-атрактивно място за стартиране на кариера от останалите компании, които предлагат стажантски програми?

- Две са нещата, които за мен са най-важни – отношението на компанията към всеки служител и възможностите за развитие, динамиката и опциите да натрупаш опит в различни сфери, за да откриеш къде можеш да си най-полезен.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.