3D принтирането - от малка купичка до сърдечна клапа

Най-популярните 3D принтери изработват елементи от пластмаса.
Най-популярните 3D принтери изработват елементи от пластмаса.

Технологията дава начало на роботизираното строителство и вече спасява животи с отпечатани органи

Бързината, с която новите технологии се развиват и навлизат в живота ни, е изумителна. Благодарение на тях преодоляваме границите на възможното всеки ден. Често възприемаме иновациите като нещо, което се случва извън нас и не ни засяга, но истината е, че те се превръщат в част от ежедневието ни много по-бързо, отколкото предполагаме, и се възползваме от предимствата им дори и без да го съзнаваме.

Пощенска банка вдъхнови тази рубрика, защото вече 30 години открива вселена от нови възможности и вярва, че иновациите са достатъчно близо до нас, за да променят живота ни тук и сега, като го направят по-добър.

Една от най-проспериращите технологии е 3D принтирането и някои биха казали, че сякаш не принадлежи на този век, а е дошла от бъдещето. Тя наистина не е от този век, но не е толкова футуристична. Всъщност първият 3D принтер е създаден още през 1984 г. от американеца Чък Хъл. Първото нещо, което отпечатва с него, е малка черна купичка.

Днес с 3D технологията се отпечатват чаши, сувенири, бижута, части за индустрията, цели къщи и дори органи. Експерти прогнозират, че до няколко десетилетия всяко домакинство ще има 3D принтер у дома и това ще е толкова обичайно, като да имаш хладилник или телевизор.

Изработването на триизмерни детайли става чрез

наслагване на

тънки нишки

разтопен

пластмасов

материал

При някои принтери става и с втвърдяване на течни полимери, пластмасова или метална много фина пудра.

Очаква се следващите години най-голяма популярност да добие технологията на принтиране с метал. В това число влизат и ценните метали, от които да се правят бижута. Задължителното обаче за всяко принтиране е да има дигитален триизмерен модел на детайла, който се принтира.

IT секторът вече е направил проектирането лесно и достъпно. Съществуват приложения за смартфон, с които се правят минимум 50 снимки на даден обект, а софтуер прави от снимките 3D модел, готов за принтиране. Този процес се нарича фотограметрия.

Кои части от живота ни ще бъдат променени из основи в следващото десетилетие заради 3D принтерите?

Първата и най-важна намеса на тази технология е в медицината. За пръв път през 2011 г. е принтирано биорезорбируемо устройство за преждевременно родено бебе с недоразвити бели дробове. Имплантът коригира работата на дробовете и дава шанс за живот на малкия пациент.

През последните години тази технология навлиза все по-силно в медицината. Харвардски учени дори създават тъкан от няколко вида клетки, които могат да функционират като кръвоносни съдове.

Принтирането на тъканно ниво дава възможност за изграждането на сърдечни клапи, ушни хрущяли и дори органи. Най-големият плюс на

това е, че

изработването

е строго

индивидуализирано

и отговаря напълно на размерите и нуждите на пациента.
Най-масово 3D принтирането е навлязло в ортопедията. Не е рядкост да се принтират костни импланти или стави.

Учени очакват модерната технология да навлезе много скоро и във фармацията, като принтерите смесват сами различни молекули в произвеждането на строго индивидуални лекарства.

Втората ниша, която се очаква да бъде коренно променена до 2030 г., е военното дело. Доставянето на муниции и резервни части по горещите точки е един от най-големите проблеми за армиите. 3D принтерите ще позволят на войниците сами да принтират резервни части и бързо и на място да поучат необходимото, за да се справят с проблема.

Някои военни експерти дори прогнозират появата на дронове, които да ремонтират други дронове, докато са в движение, и така да спестят много време и ресурс в съвременните високотехнологични битки.
Но 3D принтирането все пак е главно в услуга на мирното човечество, като дори може да се окаже решението на глобалния проблем с жилищата. Нараства нуждата от евтини,

бързи за

сглобяване къщи,

а в Китай вече се правят първите изцяло 3D принтирани домове. Те са от специален материал, чиито съставки са фибростъкло, цимент, стомана и рециклируеми материали.

В страни като Хаити и Боливия например неправителствени организации използват модерната технология, за да предоставят малки жилища на бездомни.

Този метод на строителство може да бъде революционен. Вероятно той е ключът и към изцяло роботизирано строителство, при което няма намеса на човешка ръка. При него са възможни всякакви дизайнерски решения и 100% персонализация на начина, по който да изглежда домът.

За момента обаче материалите все още са скъпи, а технологията не е разработена към сеизмични територии, в каквато се намира България. Прогнозите сочат, че у нас ще сме свидетели на 3D принтирани къщи следващото десетилетие.

А дали скоро ще закусваме с принтирани сандвичи? Някои може и да си спомнят забавния анимационен филм “Облачно с кюфтета”, в който млад учен разработи принтер за храна. Само си избираш какво ти се яде и след малко излиза готово принтирано сочно кюфте например. Тази налудничава идея вече е реалност. Съществуват разработени 3D принтери за храна. Те не предлагат кухня за месояди в менюто си, но инженерите са разработили устройства, които се

зареждат

с различни

съставки

на пюре,

както и с тесто. Те минават през шприц, наслагват се в определена форма, а накрая лазери изпичат кулинарното произведение. Бон апети!
Дори и скоро да не се налага да поръчваме гурме от принтер, то със сигурност всеки ще усети през следващото десетилетие от модерната технология в живота си.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.