Планетарен интернет – надпреварата за парче от Космоса

Сателитите се изстрелват с помощта на ракета.
Сателитите се изстрелват с помощта на ракета.

“Императорите” Илон Мъск и Джеф Безос са напът да свържат цялото човечество с мрежата

До 2030 година 80% от хората на планетата ще имат достъп до интернет. Това ще се случи след края на надпреварата, която се води за парче от Космоса и по-конкретно - това около Земята.

Все още човечеството не колонизира други планети, но е окупирало близкото пространство около нашата планета. Там кръжат множество сателити, а през последните години се води надпревара за изстрелването на още, които да осигурят планетарен интернет. Той не

само ще направи

връзката с

мрежата

навсякъде

по света

възможна, дори и в най-затънтената островна джунгла, но и ще позволи отделни карго превози със самолети, кораби и камиони да се свързват помежду си. Така всяка секунда доставката на пратки и стоки по цялото земно кълбо ще бъде следена.

Двама “икономически императори” воюват за космическото пространство. Това са създателят на “Тесла” Илон Мъск и създателят на “Амазон” Джеф Безос. Голяма преднина има Мъск, който вече е изстрелял около 1500 сателита чрез своята компания “Старлинк”.

Апаратите са сравнитено малки с тегло около 500 кг и прелитат толкова близо до планетата, че често заблуждават любуващите се на нощното небе, че са НЛО. Бързо движещи се ярки светлини в стройна редица се наблюдаваха и над България. Последно прелетяха през страната ни в началото на май тази година. Отдалечени са на 550 км над земното кълбо и правят по 15 обиколки на планетата за денонощие.
Целта на Илон Мъск е да изстреля в Космоса десетки хиляди сателита.

Щурмът му е толкова целеустремен, че на всеки 2 седмици изпраща по една ракета със стотина апарата, които да изградят мрежата на планетарния интернет.

Мъск вече предоставя и интернет услуги за клиенти в САЩ, Канада и Великобритания.

Абонаментът

месечно е

99 долара,

а вече има повече от 10 хиляди потребители.

Другият “космически император” Джеф Безос все още има само план за окупация на сателитното пространство, който предстои да влезе в действие.

През 2019 г. Безос обяви, че “Амазон” започва нова програма, наречена Kuiper. Предвижда се компанията да задели 10 млрд. долара, за да изстреля в Космоса свое съзвездие от сателити. Очакванията са в следващото десетилетие Безос да има 3236 апарата, които да разпространяват широколентов сателитен интернет.

Битката между Мъск и Безос вече е започнала с някои на пръв поглед дребни спорове, които обаче крият огромни рискове. “Амазон” предвижда сателитите им да летят поне на 590 км над морското равнище, докато “Старлинк” държи полетите да са на по-ниско разстояние от максимум 540 км, защото така при повреда могат по-лесно да се приземят.

Ниските сателити ще заглушават нашия сигнал, казват от компанията на Джеф Безос. Полетите в по-високите орбити обаче крият опасност повредените сателити да се превърнат в неконтролируем космически отпадък, който да остане в Космоса с години и да пречи на другите сателити.

И сега тонове космически боклук се носят около планетата ни. По последни данни около 28 хил. големи фрагмента се реят около Земята. Тях можем да проследим, но има близо милион с големината на ябълка и милиони, които са малки колкото куршум. Това създава трудности за астронавтите, които

трябва да

пренастройват

траекторията на

Международната

космическа

станция,

за да избегнат удари от прелитащи парчета космически отпадък. Голям проблем е и за тези, които наблюдават Космоса.

Все по-сложно е за астрономите да вършат работата си, защото тези тонове боклук правят все по-трудно наблюдението на съзвездията и небесните обекти. Те отразяват светлина, но трудност създават и хилядите сателити, особено тези, които летят по-ниско. Обсерватории по целия свят предупреждават, че окупирането на небето от съзвездия от сателити крие опасност за тяхната работа. Летящите апарати отразяват много светлина и това ги прави много видими за телескопите. Освен това сателитите също са и големи потребители на радиовълни, които могат да пречат на радиоастрономията.

Но всичко това са дреболии в сравнение с големите мечти на човечеството да се отправи към Космоса. А планетарният интернет е само първата стъпка към този неукротим устрем.

Иновациите, които ще променят живота ни

Бързината, с която новите технологии се развиват и навлизат в живота ни, е изумителна. Благодарение на тях преодоляваме границите на възможното всеки ден. Често възприемаме иновациите като нещо, което се случва извън нас и не ни засяга, но истината е, че те се превръщат в част от ежедневието ни много по-бързо, отколкото предполагаме, и се възползваме от предимствата им дори и без да го съзнаваме.

Пощенска банка вдъхнови тази рубрика, защото вече 30 години открива вселена от нови възможности и вярва, че иновациите са достатъчно близо до нас, за да променят живота ни тук и сега, като го направят по-добър.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.