Пощенска банка създава по-добро утре, като се грижи за природата и младите хора

Екипи от мотивирани служители на Пощенска банка преобразяват средата в природни паркове.
Екипи от мотивирани служители на Пощенска банка преобразяват средата в природни паркове.

През 30-те години на своето съществуване на българския пазар финансовата институция не е спирала да гледа на нашето общо утре като на свой постоянен ангажимент

“Решения за твоето утре” – това предлагаме ние от Пощенска банка на всеки свой клиент. През 30-те години, в които успешно оперираме на българския пазар, не сме спирали да гледаме на нашето общо утре като на свой постоянен ангажимент. Вярваме, че за този период сме се доказали като пълноценен участник в процесите, през които преминава нашето общество, със своята устойчива социалноотговорна дейност. Гордеем се с множество значими проекти в областта на образованието, опазването на околната среда, спорта и корпоративното дарителство. Като част от международна банкова група следваме и световни стандарти за социална отговорност.

Иновациите, смелите идеи и новите технологии са в нашето ДНК, те са в сърцето на нашите постижения и растеж.

“Вселена от нови възможности” е мотото на нашата 30-годишнина. Целта ни е с нашите разнообразни образователни проекти да отворим нови възможности пред всеки, който иска да се развива: от най-малките през учениците и студентите до предприемачите, които искат да разраснат бизнеса си.

Партнираме си

със СофтУни

FINNOVATION е името, под което се разгръща стратегическото партньорство на Пощенска банка и СофтУни в подкрепа на образованието и младите хора у нас. Проектът е насочен към младежите и дигиталните специалисти, които искат да получат практически опит и да се развиват професионално у нас във водеща банка или в IT сектора, както и към всички служители от Пощенска банка, които искат да повишат своите дигитални умения. Партньорството ни със СофтУни e нестандартно решение за привличане на мотивирани кадри и за кариерно израстване на служителите ни, както и възможност за генериране на иновативни бизнес идеи, които да реализираме в банката.

Стартирахме проекта от средата на 2018 г., като всяка година го надграждаме с различни активности. За този период над 900 наши служители преминаха онлайн и офлайн специализирани обучителни програми в СофтУни, над 100 служители се включиха в регулярните обучения в университета, осигурихме 25 стипендии за обучение в СофтУни, наши експерти презентираха дигитални проекти пред студентите и са ментори в техни инициативи, кариерни форуми и в състезанието СофтУни Фест. СофтУни ни предостави лектори за специализирани обучения по дигитални теми и ни осигури реална среда за среща със студентите, с които заедно създаваме и реализираме различни проекти.

Работим за

повишаване на

финансовата

грамотност

заедно с

Finance Academy

Целта на образователния ни проект в партньорство с Finance Academy е да предостави ценни знания с практическа насоченост за повишаване на финансовата грамотност в нашата страна. Вярваме, че подобряването на финансовата култура ще доведе и до развитие на предприемаческата екосистема. Затова споделяме актуални знания в пряка връзка с реалната бизнес среда. Обученията в програмите “Инвестиции и лични финанси” и “Бизнес и предприемачество” ще продължат до септември и ще покрият теми, сред които “Лични и семейни финанси”, “Инвестиции в недвижими имоти”, “Изграждане и изпълнение на инвестиционна стратегия”, “Бизнес планиране” и други. С помощта на нашите доказани експерти всеки от курсистите ще има възможност да приложи наученото чрез изпълнение на практически задания по реални проекти.

Наши експерти

ще преподават

в магистърската

програма

“Финанси и

банково дело”

на Софийския университет.

Ние сме единствената банка, която се включва в академичната програма на Софийския университета с два модула, изцяло създадени по наше предложение. Модерните дисциплини “Банков мениджмънт” и “Инвестиционно банкиране” ще са част от задължителната учебна програма 2021/2022 и обучението в тях ще се води изцяло от наши експерти. Целта е заедно с теоретичната подготовка да се осигури на студентите възможност за натрупване на ценен практически опит и знания, които ще подпомогнат успешното им кариерно развитие в реална работна среда.

Другото основно направление, в което са концентрирани устойчивите усилия на Пощенска банка през 30-годишната ѝ история, е

грижата за

околната среда

Опазването на природата е част от бизнес модела ни, един от водещите приоритети за мениджмънта ни и лична мисия за мнозинството от екипа ни. Освен че създаваме свои инициативи, работим активно и сме дългосрочен партньор на някои от най-големите неправителствени организации в България. Присъединихме се към институциите, подписали Принципите за отговорно банкиране (Principles for Responsible Banking, PRB) в рамките на Финансовата инициатива към Програмата за опазване на околната среда на ООН (UNEP FI). Тази значима стъпка ни прави единствената финансова институция в България, която е избрала да се ръководи във всички аспекти на своята дейност от единната рамка за устойчиво развитие в банковия сектор, разработена посредством иновативното партньорство между водещи банкови институции в световен мащаб и Финансовата инициатива към Програмата.

Зелените ни усилия се управляват от “Зелен борд” и звено “Екологичен офис”.

Тези специални структури предлагат мерки за намаляване на негативните въздействия върху околната среда, включително по отношение на финансиращата ни дейност. Централата на банката е оборудвана с машини за пречистване на чешмяната вода, което намалява ползването на пластмасови бутилки. Разполагаме със собствени екозарядни станции и екоавтомобили.

По отношение на непреките ефекти следваме стриктна политика на проследяване на екологичния риск в корпоративното кредитиране. По-рано през годината заедно с Mastercard издадохме и първата за пазара метална кредитна карта – продукт, който е още една важна стъпка в посока употреба на по-малко пластмаса за ежедневни дейности.

Създаваме

“Зелени истории

на открито”

Това е името на един от последните ни проекти за обновяване на екопътека в Природен парк “Витоша”, който е част от цялостната ни КСО кампания “Зелени заедно с Пощенска банка”. Реализираме го с помощта на екипа на Природен парк “Витоша”. Знаехме, че екопътеките и кътовете за отдих са едно от богатствата на нашата страна, но голяма част от тях не се поддържат или не са добре познати. Искахме да променим това. В първото издание на проекта през 2019 г. над 100 мотивирани служители на Пощенска банка преобразиха изцяло горската пътека заедно с екипа на природния парк и със семейството на инфлуенсърите Ваня и Евгения Джаферович. Служителите на банката поставиха табелки с интересни истории за характерните растителни видове в района, сглобиха и лакираха дървено мостче, поставиха пейки за пикник, почистиха района и освежиха детските люлки в него. Второто издание на проекта беше с фокус върху животинските видове и техните местообитания.

Екипът на Пощенска банка почисти района, освежи детските люлки в него и продължи с облагородяването на екопътеката, като направи достъпен стръмен участък със стъпала, сглоби и лакира дървен парапет за по-голяма сигурност при преминаване, постави нови маси и обособи кът за почивка. За най-малките посетители на планината доброволците инсталираха интерактивно образователно табло, което показва къде живеят някои от основните животински видове, срещани в Природен парк “Витоша”. Около 200 служители отделиха от свободното си време и се включиха в двете издания на проекта.

Въведохме дигитален подпис и Digital Office

Чрез въведен дигитален подпис във всичките ни клонове намаляваме разходите за хартия с близо 40% за година. Пощенска банка е първата банка и втората компания на българския пазар, която добави към портфолиото си от дигитални решения и мобилното приложение Digital Office. Апликация, която буквално “пренася банката в телефона на служителите” и благодарение на нея за секунди можем да се запознаем с всички новини, събития, специални оферти и да се възползваме от една нова възможност да останем свързани помежду си въпреки предизвикателната ситуация, в която се намираме от 2020 г. насам, спести както много време на екипа, така и ресурси за компанията. Намалихме значително използването на хартиените документи. 

Ние сме

“Зелени заедно”

“Зелени заедно с Пощенска банка” не е просто вътрешен проект, прераснал в успешна зелена КСО кампания, която с ентусиазъм и екипен дух изпълняваме. Това е обединяваща кауза, която ни вдъхновява, за да правим заобикалящата ни среда по-добра. Създадохме тази кампания водени от идеята, че промяната започва от всички нас. Като една от най-големите български банки и член на силна международна финансова група осъзнаваме, че разполагаме с разнообразни възможности да изостряме общественото внимание към даден въпрос.

Всяка година реализираме заедно със служителите си и техните семейства поне няколко зелени проекта. Активностите целят повишаване на знанията на служителите по темите за опазването на околната среда и създаване на екологични навици.

Част от тях са доброволчески кампании по засаждане на дървета и почистване на площи, грижа за животни, възстановяване на екопътеки, поддържане на детски площадки, изграждане на зони за отдих, информационни кампании, които насърчават активния начин на живот или напомнят да бъдем отговорни в употребата на различни ресурси. 

Гордеем се с нашите “Зелени герои”

Във всяка наша инициатива истинските зелени герои са нашите служители. Затова неслучайно и един от любимите ни проекти, който успешно развиваме още от 2017 г. и всяка година надграждаме, е именно “Зелени герои”. Даваме възможност на всички служители да кандидатстват и представят своите идеи. Избраните получават финансиране от банката за реализация. Последният проект от инициативата включва поставянето на специални екостикери по предложение на колега в централата на банката, които да напомнят на служителите да пестят енергия.

Скоро ще открием

“Зелена класна стая

на открито”

Съвсем скоро стартирахме и най-новия си съвместен проект с Mastercard за възстановяване и допълване на парковата инфраструктура по туристически маршрут Музей на мечката – м. Дендрариума в Природен парк “Витоша”, който ще реализираме в два етапа. Ключов елемент в него е създаването на “Зелена класна стая на открито”. Изграждането на отворен амфитеатрален кът за учене и празненства ще оформи едно креативно пространство, което ще даде възможност за иновативен образователен подход, както и за забавление на различни групи деца, които посещават редовно планината. Вторият етап на проекта ще включва изграждането на свързваща алея между “Зелената класна стая” и местността Дендрариума, за да може посетителите да се придвижват безопасно в гората между двата обекта, без да е необходимо това да става по главната пътна артерия.

Подкрепяме предприемачи в уникалната програма Endeavor

Dare to Scale e четиримесечна програма за растеж, насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на развитието си и разрастват дейността си. Програмата се организира от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, а ние от Пощенска банка сме неин основен партньор вече трета година. Изданията на Dare to Scale през 2019 и 2020 г. грабнаха наградата “Най-добра акселераторска програма” на Централноевропейските стартъп награди CESA за България. Подобно на предходното издание, организаторите предвиждат и тази година програмата да е хибридна – физически събития в София и виртуални такива, когато е необходимо. Основателите на компаниите имат възможността да участват в специализирани обучения в четири основни области: управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Всяка компания има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който провежда регулярни срещи с основателите и ги подпомага със своята експертиза. Участниците могат да се включат във физически и виртуални събития, по време на които да обменят опит и да се запознаят с основите играчи в предприемаческата екосистема. Програмата приключва с финалното събитие Demo Day, по време на което участниците презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.