Криптовалутата и нейният сибирски Лас Вегас

Съществуват над 7800 вида криптовалути, а най-известната и скъпа е биткойн.
Съществуват над 7800 вида криптовалути, а най-известната и скъпа е биткойн.

Цената на биткойна скочи с 6000% за последното десетилетие, но нощите на инвеститорите са безсънни

Дигиталните плащания вече не са някаква технологична новост. Навлязоха дотолкова във всекидневието ни, че не се замисляме дали изобщо имаме банкноти и монети в портфейла си, защото все по-често плащаме с карта.
Наближава ли моментът, в който физическите пари изцяло ще изчезнат? По всичко изглежда, че това е посоката. Първите стъпки към това са дигиталните плащания, а последващите стъпки дойдоха с появата на криптовалутите. Първата и до ден днешен остава най-ценна. Това е биткойнът. Той е разработен през 2008 г.

неизвестно

от кого под

псевдонима

Сатоши Накамото

Възможно е това да е дори група от IT специалисти.

В началото един биткойн се равнява едва на 30 цента, а първата голяма покупка с криптовалутата е пица за 10 000 биткойна. Днес тази сума се равнява приблизително на 600 млн. долара. Цената на валутата се мени интензивно всеки ден, но в последните месеци варира около 60 хил. долара. Това е ръст с около 6000% за последното десетилетие. Днес може да се купува всичко, не само пица, но преди 10 години биткойните предимно са използвани в т.нар. тъмна мрежа за търгуване със стоки и услуги, преследвани от повечето законодателства.

Криптовалутата се превърна в една от най-апетитните инвестиции, но хората, които я притежават, често имат безсънни нощи заради драстични сривове на цената. Тази година биткойнът понесе два тежки удара. Първият дойде от предприемача Илон Мъск, който обяви, че електромобилите “Тесла” няма да могат да се купуват с криптовалутата. Причината е, че тя все още се добива с цената на много голямо количество електроенергия и оставя голям климатичен отпечатък. А това е в разрез с идеята на популярния спортен електромобил за екологичност.

Вторият удар дойде пък от централната банка в Китай. Тя забрани на финансовите институции и компаниите за разплащане да предлагат услуги, свързани с криптовалутите. Това не е реален актив, се посочва в изявлението на банката. 4 години по-рано

Китай затвори

местните си

криптоброкери,

но остави индивидуалните инвестиции в криптовалути. Тези забрани не означават, че Китай иска да остане в миналото и да не дигитализира възможността за разплащания. Напротив, тя води политика по налагане на собствена дигитална валута - виртуалния юан.

Броят на различните криптовалути постоянно расте и вече има над 7800 такива, като сред най-известните са етериум, лайткойн, догикойн и др. Всички те са алтернатива на биткойна. Но какво представлява криптовалутата?

Най-просто казано, тя е компютърен код, който е много труден за разбиване. Генерира се чрез сложни компютърни изчисления, а този процес се нарича копаене. Така се добиват криптовалути. Битува мнението, че това е незаконно, но не е така. Незаконно е кражбата на електричество, което се превърна в честа практика за “копаенето” на виртуалните валути в България, тъй като машините са много енергоемки. Често

изоставени

халета, бивши

заведения

и ТКЗС-та

се превръщат във “ферми” за добиване на виртуалните пари.

2,5 млн. лв. струва откраднатият ток за 6 месеца на една от тези нелегални ферми край Кюстендил, която бе разкрита от полицията през лятото на 2020 г.

Не всички ферми са нелегални. Един от най-популярните градове за копаене на биткойни е Братск в Източен Сибир. Няколко големи компании за добив на криптовалути са го избрали за свой дом, като използват хиляди компютри в огромни халета с обслужващ персонал. Плюсът на това място са минусовите температури. Така се поддържат ниски разходи за охлаждане на машините. Голямо удобство е и водноелектрическата централа, построена през студената война, защото осигурява евтино електричество. Така един западнал град от времето на СССР процъфтява от новата инвеститорска ниша.

Сибирската тундра може да се окаже в бъдеще обетована земя за криптовалутите, така както пустинята Невада бе за хазарта през миналия век. И така Братск да стане новият Лас Вегас за виртуални плащания.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.