Пиенето на бира с приятели е изкуство

Ако сте решили да изгледате поредното обещаващо футболно дерби на сезона или да съберете приятелите си в петък вечер у дома, за да им покажете колко сте добър в приготвянето на най-вкусната скара, то ще имате нужда и от обичайната добавка, за да завършите това удоволствие. Да, това е хубавата студена бира, защото именно тя е чест спътник на малките удоволствия от живота. Но кой е всъщност най-добрият „приятел“ на бирата за почитателите ѝ в България? На този въпрос отговориха читателите на „24 часа“ в първия бирен референдум, организиран от първата бира на България – Каменица, която през 2021 г. празнува своя 140-годишен юбилей.

Бирата като изразна форма в изкуството

Като безспорен лидер в класацията „Най-добрият приятел на бирата“ с не малка преднина се нарежда приятелската компания. Това са посочили почти 47% от участниците в анкетата. Не е изненадващо, че споделянето на бира с приятели създава приятни емоции и сплотява хората. Такова е положението не само в нашата страна. Според американския художник и педагог Том Мариони, известен със своите концептуални произведения на изкуството, пиенето на бира с приятели е изкуство. Той създава изложба, която нарича „The Act of Drinking Beer with Friends Is the Highest Form of Art“ или в свободен превод от англ. ез. „Пиенето на бира с приятели е най-висшата форма на изкуство“. Изложбата му жъне голям успех и обикаля почти целия свят. Нейният замисъл включва преобразуване на галерия от 200 кв. метра в комунално пространство за събиране, където се раздава безплатна бира, а членовете на публиката несъзнателно участват в това произведение на концептуалното изкуство. С гостуващи бармани, които са и местни художници, университетски служители или политолози, събитието се стреми да обедини иначе отделени групи. Именно това е цялата идея зад изложбата, че една среща за по бира, макар и между непознати, може да ги събере, да разшири мирогледа им и да развие начина на мислене на индивида. Това само по себе си е форма на изкуство. А щом бирата може да направи това с непознати, колко ли по-хубаво може да си изкарат приятели с чаша бира в ръка? Може би всеки би се съгласил с този реторичен въпрос, защото един от най-хубавите ритуали на приятелството е споделянето на всички малки и големи моменти от живота и отпразнуването им с любимата Каменица – от гледането на любимия футболен отбор, през онзи рожден ден, който ще се помни вечно, до новия апартамент. Или просто на по бира след работа, в парка, на плажа. Всичко това със сигурност заслужава наздравица!

Скара с бира – класика в жанра

С почти 37% гласове второто място в бирения референдум, организиран от Каменица, заема скарата – този любим почти на всички българи метод за приготвяне на храна. Независимо дали предпочитате пържоли или тиквички, печенето на храна на скарата е лесен и удобен начин за бързото приготвяне на вечерята, особено между полувремето на футболния мач. Но за бирата и футбола след малко.

Освен добре познатите варианти за приготвяне на месо и зеленчуци, скарата може да направи и шедьовър например със сирене халуми, ако го изпечете на нея. То е едно от най-подходящите сирена за скара, защото има много висока точка на топене и не се разтопява. Отлично се съчетава със свежа салата с подходящ дресинг, а като добавите и халба студена Каменица се превръща в истинска одухотворена наслада за сетивата или накратко казано в изкуство.

Бира + футбол = страхотен отбор

Третото място с почти 13% гласове е отредено на футбола. Ако той има милиони фенове по целия свят, то бирата може да се похвали с много повече. Едва ли има фен, който може да си представи да гледа мач от европейското футболно първенство без любимата бира. И това е съвсем нормално, защото където има футбол, има и бира.

Накрая, но не и на последно място, дали с приятели на сладка приказка или докато приготвяме любимата скара преди да започне футболното дерби, най-важното е да създадем и съхраним хубавите спомени с любимите ни хора. А една студена Каменица може само да направи удоволствието от всичко това по-хубаво!

Каменица 140 години – Всяка глътка има история!

Дайте своя отговор на шестата анкета тук.

Вижте резултатите от първите анкети туктуктуктук и тук.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.